Tradičnú štedrovečernú večeru na Slovensku tvorí kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a k tomu veľa sladkostí. Ako však urobiť zadosť tradíciám a neublížiť si? „Na zdravú výživu by sme mali myslieť aj počas sviatkov. To znamená mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie potravy. Nuž a pri troške vôle nemusia byť Vianoce sviatkami objedania sa,“ hovorí prednosta III. internej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.
Odborník nemá väčšie výhrady voči kapustnici – pokiaľ to nebudeme preháňať s údeným či mastnou klobásou, dá sa považovať za pomerne zdravé jedlo. Štedrovečerná ryba takisto nie je nezdravá, vyprážaného kapra je však lepšie nahradiť zubáčom, pstruhom, lososom či tuniakom na uduseným „na prírodno“. Horšie je to už so zemiakovým šalátom.
„S ohľadom na svoje zdravie nahraďte radšej zemiakový šalát stredomorskou zmesou zeleniny s dobrým panenským olivovým olejom, alebo aspoň vymeňte majonézu za biely jogurt. Dobré je tiež vyhýbať sa prílišnej konzumácii červeného mäsa, ktoré sa dá nahradiť hydinou alebo rybami. A mieru je dobré poznať aj pri sladkostiach – radím uprednostniť tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa pred krémovými koláčmi s margarínom,“ radí prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., ktorý zároveň pripomína blahodárne účinky pohybu - stačí prechádzka v prírode a vianočná bilancia nemusí byť v náš neprospech.
Niekoľko dobrých rád, aby vás po štedrej večeri netrápil pocit preplnenosti alebo problémy so žalúdkom či žlčníkom:
-
ustriehnite kvalitu i kvantitu pokrmov – držte sa hesla „všetko s mierou“
-
po slávnostnej večeri si doprajte pohár dobrého vína (najlepšie suché a červené) – ak tvrdý
-
alkohol, tak naozaj iba za pohárik
-
niekoľkokrát počas dňa si doprajte ovocie, hlavné jedlo kombinujte so surovou zeleninou
-
pokiaľ to s jedlom preženiete, urobte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru
-
dodajte telu vlákninu, ktorá napomáha vyprázdňovaniu
-
pite veľa tekutín, hlavne vodu a bylinné čaje, ktoré napomáhajú očisťovaniu
Autor článku: RNDr. Jaroslava Oravcová