Vitamíny, minerály a enzýmy pomáhajú riadiť životne dôležité procesy v tele. Telu neposkytujú žiadnu energiu, ale chránia ho pred vznikom rôznych chorôb. Považujú sa za ochranné látky. Aj keď ich organizmus denne potrebuje iba v malých množstvách, sám si ich nevie vyrobiť. Vyvážená strava s dostatkom čerstvej surovej zeleniny a ovocia dokáže v plnej miere zabezpečiť dennú potrebu vitamínov, minerálov i enzýmov. Nedostatok ochranných látok, ako aj ich nadmerný príjem, môže viesť k poruchám zdravia. Pri nadmernom príjme vitamínov a minerálov ich telo vo zvýšenej miere buď vylúči močom, alebo sa v tele hromadia a zhoršujú zdravie. Na zabezpečenie optimálneho množstva vitamínov, minerálov a enzýmov, je nevyhnutné prijímať pravidelne pestrú, vyváženú a vhodne upravenú stravu.
Vitamíny
Organizmus bezpodmienečne potrebuje vitamíny. Dlhodobé chýbanie niektorého vitamínu v potrave môže viesť k hypovitaminóze (nešpecifické príznaky nedostatku), v ťažkých prípadoch až k avitaminóze, vzniku chorôb a poškodeniu zdravia. Vitamíny sú veľmi citlivé na rôzne faktory, napríklad na teplo, svetlo, kyslík, vodu... a ich straty v potrave závisia od času a spôsobu prípravy pokrmov. Vitamíny sa z praktického hľadiska delia podľa rozpustnosti na vitamíny:
-
rozpustné v tukoch – A, D, E, K (trávia a vstrebávajú sa len spolu s tukmi)
-
rozpustné vo vode – skupiny B-komplexu, C, kyselina listová, kyselina pantoténová, niacín, biotín...
Minerály
Nevyhnutnou súčasťou našej výživy sú aj niektoré minerálne látky, ktoré majú významnú úlohu pre rast a metabolizmus. Esenciálne minerálne látky delíme na dve veľké skupiny:
-
makroprvky (potreba viac ako 100 mg za deň) vápnik, fosfor, sodík, draslík, horčík, chlór, síra
-
mikroprvky a stopové prvky (potreba menej ako 100 mg za deň) železo, meď, zinok, jód, selén, bór, molybdén, mangán, nikel, kremík, bróm, vanád, fluór, chróm, kobalt, hliník... Niektoré minerálne látky môžu v tele pôsobiť toxicky, napríklad: olovo, ortuť, arzén, kadmium. Toxicky však môžu pôsobiť aj niektoré minerály, keď sú prijímané dlhodobo vo veľkom množstve.
Enzýmy
Enzýmy sú biokatalyzátory, ktoré urýchľujú, riadia a udržujú rôzne procesy v organizme. Pomocou enzýmov dochádza k obnove zostarnutých a opotrebovaných buniek, premene výživných látok na energiu a stavebné súčasti. Enzýmy prispievajú k zneškodňovaniu odpadových látok, k obrane pred choroboplodnými látkami, liečeniu poranení a prevencii civilizačných chorôb. Svojou chemickou povahou sú bielkoviny. Vytvárajú sa tráviacimi žľazami ako vnútorné (endogénne) enzýmy. V tele sa musia stále obnovovať, pretože starnú a ich výkonnosť sa znižuje. Ničí ich aj nadmerná konzumácia alkoholu. Predpokladom dobrého zdravia je optimálne množstvo enzýmov. Enzýmy prijímame aj v strave ako exogénne enzýmy, najmä z čerstvej zeleniny a ovocia. Vysoký obsah enzýmov má napríklad papája, ananás, klíčiace semená a iné. Enzýmy sú citlivé na teplo, ničí ich už teplota nad 40 °C.
Autor článku: časopis Moderná žena