Preventívne centrum Onkologického ústavu svätej Alžbety (OÚSA) je jediné zdravotnícke zariadenie v SR, ktoré používa prenosný Ramanov analyzátor - biofotónový skener, na stanovenie antioxidačného stavu organizmu. Je umiestnený v novozriadenej poradni zdravej výživy v Preventívnom centre OÚSA.
"Ide o akýsi detektor lži o výžive. Ukazuje, ako sa komu darí doplňovať organizmus antioxidantmi, vitamínmi a ako sa pomocou správnej životosprávy chráni pred civilizačnými ochoreniami," povedal pre TASR lekár z OÚSA Zoltán Kállay.
Ďalej vysvetlil, že ide o neivanzívnu metódu stanovenia obsahu karotenoidov v pokožke, tzv. SCS - skin caroteniod score. Vyšetrenie spočíva v krátkodobom osvetlení pokožky dlane nízkoenergetickým laserovým lúčom a následnej detekcii intenzity Ramanovho spektra karotenoidov v koži. Tá slúži na vyhodnotenie skóre obsahu karotenoidov.
Výhodou prístroja je, že vyšetrenie je bezbolestné, bez odberu krvi, netreba byť nalačno, výsledok merania je ihneď k dispozícii a možno ho použiť pre deti, ženy aj mužov v akomkoľvek veku, konštatoval.
Poukázal na to, že zo štatistík vyplýva, že na Slovensku spotreba ovocia tvorí len 60 percent odporúčaných dávok a zeleniny je len 50 percent z odporúčanej dennej konzumácie. To znamená, že Slováci spotrebujú výrazne menej ochranných látok, než by bolo potrebné.
Antioxidanty sú látky, ktoré majú ochranný účinok proti pôsobeniu voľných radikálov. Medzi antioxidanty patria vitamíny C, E, beta-karotén, selén, zinok a ďalšie látky.
Voľné radikály zasa ničia bunky tkanív a orgánov. Tvoria sa pôsobením znečisteného životného prostredia, záťažou z okolia, ako je napríklad smog, chemikáliami v životnom prostredí, vo vode a vzduchu. Množstvo radikálov zvyšuje aktívne aj pasívne fajčenie, cez neurovegetatívny systém je to aj psychický stres, infekčné choroby, zlý pitný režim, pesticídy, umelé hnojivá a podobne.
Nadmerné množstvo voľných radikálov urýchľuje starnutie organizmu, zapríčiňuje choroby srdca a ciev, kože, poruchy zraku, nádorové ochorenia, aterosklerózu, cukrovku a ďalšie ochorenia. Možno im však predchádzať práve častou konzumáciou zeleniny a ovocia, zdôraznil Kállay.
Autor článku: TASR