Leto je pre mnohých obdobím dovoleniek a ciest do prímorských a exotických destinácií. Aby ste sa však vyhli problémom v podobe črevných ochorení, venujte dostatok pozornosti výberu potravín aj na dovolenke. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňujú na niekoľko zásad, ktoré by ste mali dodržiavať. Po príchode do dovolenkovej destinácie sa odporúča na niekoľko dní zriecť surovej zeleniny a ovocia, kým si organizmus nezvykne na zmenu prostredia. Jesť by ste mali len ovocie a zeleninu v šupke, samozrejmosťou je ich očistenie a umytie.
Osobitú pozornosť treba venovať kvalite vody. Na pitie je vhodné používať len pitnú vodu. Vodu z iných zdrojov nepite. Už pred vycestovaním do konkrétnej krajiny je dobré si zistiť, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu. Pokiaľ nie, nepoužívajte ju ani na pitie, varenie či umývanie zubov. Naopak, siahnite radšej po balenej pitnej vode. Ľad do nápojov by ste mali používať len vtedy, ak je istota, z akej vody je vyrobený. Odborníci neodporúčajú ani konzumáciu mäsových a vaječných pokrmov, ktoré sú nedostatočne tepelne upravené. Tráviace ťažkosti vám môžu spôsobiť aj jedlá, ktoré sú príliš odlišné od našej stravy. Zvážte tiež nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Nebezpečná môže byť aj konzumácia potravín, ktoré sú pripravované na miestnych trhoviskách a vývarovniach, pretože úroveň hygieny prípravy takýchto pokrmov býva nižšia.
Ak si dovolenkujúci pripravuje stravu sám, mal by tiež dodržiavať hygienické zásady. Potraviny treba chrániť pred kontamináciou. Medzi rizikové a rýchlo sa kaziace patria najmä hotové pokrmy, živočíšne potraviny, rôzne lahôdkové výrobky, omáčky, dressingy či v lete veľmi obľúbená porciovaná zmrzlina. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju. Lahôdkové výrobky treba skonzumovať do 24 až 48 hodín. Doma vyrobené dressingy či omáčky môžu byť pri opakovanej manipulácii pôvodcom črevných infekcií.
Autor článku: TASR