Bohatá hubárska sezóna so sebou prináša aj vysoké riziko smrteľnej otravy jedovatými hubami. Odborníci upozorňujú, že súčasné klimatické podmienky prajú nielen tým jedlým, ale aj otravným. Na Slovensku rastie približne 150 druhov jedovatých húb, ktoré by mohli lákať hubárov na zber. "Na konzumáciu zbierajme len tie huby, ktoré spoľahlivo poznáme ako jedlé. Pri najmenšej pochybnosti ich nechajme radšej v prírode alebo využívajme možnosť konzultácií v hubárskych poradniach, ktoré sú takmer v každom okresnom meste SR," upozorňuje vedúci lekár Mykotoxikologického pracoviska Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice s poliklinikou (LFUK-UNsP) v Bratislave Peter Gavorník.
Tohtoročná bohatá hubárska sezóna po výdatných dažďoch na východnom Slovensku má už svojich prvých pacientov. V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v posledných dvoch týždňoch zaznamenali sedem prípadov vážnejších tráviacich ťažkostí po konzumácii húb. Ako dnes spresnila hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, pacienti pociťovali nevoľnosť, mali hnačky a zvracali, pričom jedného z nich bolo potrebné hospitalizovať. Päťdesiatosemročného muža v ťažkom stave prijali počas uplynulého víkendu na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Dostal špeciálnu liečbu, aby sa predišlo zlyhaniu pečene a obličiek.
"Podozrenie na otravu muchotrávkou zelenou sa, našťastie, nakoniec nepotvrdilo a pacienta už z nemocnice prepustili," dodala hovorkyňa.
Autor článku: TASR