Švédski výskumníci zistili, že existuje istý vzťah medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a rakoviny vaječníkov. Vedci to oznámili na medzinárodnej konferencii o rakovine. U užívateľov plnotučných mliečnych výrobkov je riziko rakoviny o 27 percent vyššie ako u užívateľov nízkotučných. Výskumníci skombinovali 180 000 výsledkov z troch veľkých štúdií a našli vzťah medzi rakovinou vaječníkov a konzumáciou mliečnych produktov a laktózy. Tento veľký výskum jasne ukázal, že riziko rakoviny súvisí s množstvom konzumácie plnotučných a nízkotučných mliečnych výrobkov a laktózy. Tím štokholmských vedcov chce v budúcnosti pokračovať v štúdiu a nájsť spojitosť medzi konzumáciou mliečnych produktov a laktózy, genetických predpokladov a možnými rakovinovými rizikami. Rakovina vaječníkov je najzhubnejší nádor ženských pohlavných orgánov. Postihuje každú sedemdesiatu ženu. Rozvíja sa vo vnútri tela, takže si žena nemusí tento zhubný rast vôbec všimnúť. Ani medicína nemá žiadny skríningový test, ktorý by odhalil rakovinu vaječníkov. Často je prezývaná "tichým zabijakom."
Autor článku: TASR