Sušené plody kustovnice čínskej (Lycium chinensis), nazývané aj Goji, považuje čínska medicína od nepamäti za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Plody vo veľkosti sušeného hrozienka majú sýto červenú farbu a chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou.
Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. Podľa odborníka na biopotraviny a netradičné potraviny Jozefa Litvaja je z hľadiska zloženia kustovnica čínska asi najvýživnejším plodom našej planéty. "Plody sa sušia šetrne na slnku bez použitia chemikálií. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálneho lístka, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi," skonštatoval Litvaj.Pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich sčerneniu, preto sú plody pri zbere ľahko strasené na plachty a potom usušené v polotieni, kým nestratia väčšinu vody. "Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna 'živosť' sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty," vysvetlil odborník.
Meno Goji získali plody pravdepodobne podľa názvu oblasti Gojal, kde bolo podhorie Himalájí touto rastlinou najviac lemované. Tajomstvo pestovania rastliny Goji sa odovzdávalo z generácie na generáciu a postupne sa pestovanie kustovnice rozšírilo aj do Tibetu, Číny, Indie a Mongolska. Z hľadiska zloženia obsahujú tieto plody 18 druhov aminokyselín, vrátane esenciálnych; 21 stopových prvkov, napríklad zinok, železo, vápnik, meď, germánium, selén, fosfor; vitamíny C, B1, B2, B6 a E a jej plody sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov z plodov rastlín rastúcich na planéte.
V Goji na nachádza aj rastlinný sterol beta-sitosterol, ktorý sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok. Skupina lycium polysacharidov predstavuje výnimočné silné antioxidanty zabraňujúce poškodzovaniu a starnutiu buniek. "Celosvetové klinické výskumy dokazujú, že v kustovnici čínskej sú obsiahnuté naozaj látky so silnými antioxidačnými a imunitu podporujúcimi vlastnosťami," podotkol Litvaj. Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Dobre chutia v ovocných koktailoch. Čínskou špecialitou je čaj z Goji, ktorý sa pripravuje podobne ako náš šípkový. Malú hrsť bobúľ varíme vo vode približne 15 minút. Po vylúhovaní sa môžu plody Goji ešte zjesť. "Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne, v objeme malej hrsti alebo 60 sušených plodov," dodal Litvaj.
Autor článku: TASR